El govern espanyol rebutja derogar el decret d'infermeria

El Departament de Salut n'exigeix la retirada i arriba a un preacord amb els centres sanitaris i col·legis d'infermers catalans per garantir la seguretat jurídica del col·lectiu


El consell interterritorial de Salut va reunir-se ahir a la tarda a Madrid. El plat fort de la trobada va ser la demanda quasi unànime de les comunitat autònomes de derogar el decret de prescripció infermera, que va entrar en vigor el 23 de desembre de l'any passat.

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va admetre que la normativa pot generar certa problemàtica i, tot i que no la derogarà, ha acceptat portar-la a debat al Foro de Professiones Sanitarias.

Per la seva banda, el conseller de salut de la Generalitat, Antoni Comin, ha titllat aquesta mesura "d'insuficient" i ha explicat als seus homòlegs i al ministre espanyol que ja ha arribat a un preacord amb més de noranta entitats, centres sanitaris i col·legis d’infermeres per disposar d’un decret propi sobre la indicació autònoma i la prescripció col·laborativa de medicaments a Catalunya.

Aquest preacord s'haurà de materialitzar en una normativa autonòmica que formalitzi la prescripció de medicaments de les infermeres. El nou text, que “no entra en contradicció amb el reial decret espanyol”, segons el Departament de Salut i que, per tant, no pot ser impugnat, també tractarà la unificació dels protocols dels centres sanitaris que regulen l’activitat de les infermeres.


Oposició al reial decret espanyol

El reial decret aprovat l'any passat a Madrid ja ha estat recorregut per sis comunitats autònomes (Catalunya, el País Basc, Aragó, Balears, Navarra i Canàries) i pels sindicats CCOO, UGT, CSIF i Satse.

El text estableix que perquè un infermer indiqui a un pacient que ha de prendre un fàrmac que requereixi recepta, primer cal que un metge hagi determinat el diagnòstic, la prescripció, el protocol i la línia mèdica a seguir. Impedeix, doncs, que les infermeres puguin prescriure medicaments que són d’ús habitual per als pacients, com ara els fàrmacs per a la diabetis, fent més feixucs els processos d’atenció al pacient. “Estan posant les infermeres en una situació insostenible d’inseguretat jurídica i també el sistema assistencial. Les infermeres no poden treballar amb garanties i al final els perjudicats són els pacients”, ha sentenciat Comín.
 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article